Tags

, , , , ,

Leto in pol je minilo, odkar so v slovensko kantavtorsko nebo poletele »SELIVKE«, prvi album dua, ki ga sestavljata KATARINA JUVANČIČ in DEJAN LAPANJA. Album zgodb o najrazličnejših, a vselej pogumnih, srčnih, nesebičnih ženskah, zgodb, ki imajo povečini resnično ozadje, bo v petek 28. februarja 2014 ob 22.25 zaživel tudi v radijskem etru. Zaživel dobesedno, Katarina in Dejan bosta nastopila v živo, posebej za radijsko občinstvo, v oddaji IZŠTEKANI. »Selivkam« bosta dodala številne nove in tudi precej raznovrstne skladbe, od protestnih do uglasbene poezije. Pridružili se jima bodo člani spremljevalne skupine in številni gostje, od Bogdane Hermando Samih bab.

Ponovimo dobro znana dejstva. Katarina Juvančič je publicistka, raziskovalka, antropolginja glasbe in kantavtorica. Dejan Lapanja je multiinstrumentalist, akademsko izobražen kitarist, pevec, skladatelj, aranžer, glasbeni producent. Če ima Dejan dolgoletno kilometrino, se je Katarinina kantavtorska pot začela šele pred dobrimi petimi leti. »Pravzaprav je kriv Val 202,« priznava Katarina. Valov drugi razpis »Imamo dobro glasbo« leta 2009 je bil namreč povod, da sta kot duo posnela prvo skladbo: »Uej uej (Magdalenca)«, imenitno rockovsko obdelavo tolminske ljudske pesmi. Pesem so Valovci izbrali in uvrstili na zbirko »VAL09«, Katarino in Dejana pa povabili, naj nastopita na njeni predstavitvi v Kinu Šiška. To je bil eden prvih Katarininih nastopov v vlogi pevke sploh!

Prehod iz teorije v prakso je Katarina prestala nadvse uspešno. Odrski adrenalin in bogata ustvarjalna žila sta naredila svoje. Že takrat se je rodila zamisel o konceptualnem albumu ženskih zgodb. Še istega leta 2009 sta začela pisati in snemati. Tri leta pozneje so »Selivke« izšle. V izhodišču kantavtorska glasba je dobila čudovito zvočno podobo. Dejanovi aranžmaji in številni gostje so pomagali povedati pesmi o izbrisani materi samohranilki; o Katarinini babici, ki je s smrtne postelje pisala ljubemu v Kanado; o prostitutki, ki dela obračun s svojimi ljubimci in njihovimi ženami; o patrizanki, ki je prepričala vagon žensk, da so skočile z vlaka, namenjenega v koncentracijsko taborišče; o aleksandrinki in njeni hčeri…

Katarina je z močjo glasu in interpretacije naravnost presenetila. Svoje ne le avtorske, temveč tudi pevske zmožnosti je pokazala tudi v živo. Nastopi bodisi s spremljevalno skupino ali v duu so se v letu 2013 vrstili tako na protestih kot v koncertnih dvoranah… in Izštekani so presodili, da ni kaj čakati! Katarino in Dejana so povabili, naj pripeljeta »Selivke« v njihov studio. Naj dodata kaj novega, doslej redko ali nikoli slišanega. Naj se obdata s prijatelji. Naj povesta tudi kakšno drugačno zgodbo. Naj pripeljeta k nam tudi selivke iz drugih dežel.

Katarina namreč zavoljo svojega publicističnega in raziskovalnega dela velikokrat gostuje na Škotskem, drugod v Veliki Britaniji in na Irskem. Tako so se rodila številna kantavtorska prijateljstva in sodelovanja. Kmalu po Izštekanih se Katarina in Dejan odpravljata na Škotsko snemat drugo ploščo, ki bo nekakšno nadaljevanje »Selivk«. Skladbam v angleščini, od inuitskih ljudskih prek prepesnjene »Uspavanke za Fride« do novih zgodb o Rosi Luxemburg in Ireni Sendler bodo dodane škotske ljudske pripovedi, z emancipiranim obratom opremljeno »Svarilo za Janeza«… in še marsikaj, kar bo proces dela navrgel. V načrtu pa je tudi že tretja konceptualna plošča uspavank.

V petek 28. februarja 2014 ob 22.25 bosta Katarina in Dejan v živo v radijskem studiu tako izvedla večino »Selivk«, pa pesmi z lanskih protestov, uglasbeno poezijo Iva Volariča Fea, nekaj predelav, nekaj pesmi svojih gostov ter številne nove skladbe, ki napovedujejo njune nove podvige. Kot člani spremljevalne skupine bodo nastopili Matija Krečič (violina), Klemen Krajc(kontrabas) in Bor Zakonjšek (bobni, kitara), kot gostje paMatej Magajne iz tolminske instrumentalne zasedbe Feedback (kitara), Miha Nemanič (ustna harmonika), Bogdana Herman(glas) in skupina Same babe.

IZŠTEKANI

 

Foto: Janez Pelko

IZŠTEKANI: VAL202FACEBOOKIZŠTEKANI GALERIJA

KATARINA & DEJAN: URADNA STRAN, FACEBOOK, SOUNDCLOUD

Najavni spot:

Album Selivke: