Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Festival Druga godba je s svojo 30-letno zgodovino eden najpomembnejših festivalov osrednje Evrope, ki predstavlja glasbe sveta. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru.

Kot dokaz za uspešno delo je festival Druga godba v letu 2006 prejel Župančičevo nagrado za konceptualno izvirno festivalsko zamisel, ki že več kot dve desetletji seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo na področju etno in folk glasbe, nove urbane glasbe, fuzije etna in modernih glasbenih pristopov z vsega sveta.

Maja 2008 je Druga godba poleg Slovenske turistične organizacije sodelovala na promociji Slovenije v ZDA. V sodelovanju z National GeographicomTravelerjem sta bila izvedena tudi dva posebna glasbena dogodka – prvi v legendarnem jazz Joe’s Pubu, kjer sta nastopili skupini Godalika z gosti ter Fake Orchestra. Na drugem koncertnem večeru v Town Hallu pa so se predstavili Laibach, Bratko Bibič in Guy Klucevsek, Vasko Atanasovski ter Marc Ribot & Greg Cohen, Brina, Zlatko Kaučič, Silence ter Katalena.

Ves čas od nastanka festivala leta 1984 dalje se programska raven festivala dviguje, išče nove pristope in odkriva neznane glasbene vsebine in geografske teritorije. Festival Druga godba vsem obiskovalcem omogoča vpogled v glasbeno tradicijo in kulturo raznih narodov in tako prispeva pomemben delež festivalskega dogajanja v prestolnici.

Že četrto leto zapored (2011, 2012, 2013 in 2014) se je festival uvrstil med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu. Revija Songlines je objavila seznam 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu, med katere se je uvrstila tudi Druga godba, ki je strokovno javnost ponovno prepričala s svojim odličnim festivalskim programom v letu 2013.

Leta 1990 je Zavod Druga godba postal član osrednje mednarodne organizacije n področju glasb sveta, Europe Forum of Worldwide Music Festivals – EFWMF. To je mreža 43 festivalov in 13 pridruženih članov sveta iz 20 evropskih držav, ki vključujejo široko paleto in najvišjo kakovost evropskih svetovnih glasbenih festivalov. Člani združenja EFWMF so dobro povezani tudi z državami izven Evrope, predvsem zaradi intenzivnega formalnega in neformalnega mreženja. Člani EFWMF si delijo vizijo, da je svet mozaik številnih lokalnih tradicij in glasbe, različni v izrazu in vsebini a enaki po kvaliteti. EFWMF in njeni člani si nenehno prizadevajo olajšati in okrepiti povezave do drugih evropskih in neevropskih festivalov. Poleg tega je EFWMF pomemben tudi zaradi vzdrževanja komunikacijske povezave med kulturnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s splošnimi vprašanji, pomembnimi za organizatorje dogodkov ni glasbene strokovnjake.

Koncept letošnjega jubilejnega festivala bo nadgradnja lanskega izvirnega koncepta, ko je festival potekal brez predaha 29 ur za enotno ceno vstopnice 29 eur. To je bil unikatni pristop tudi v evropskem merilu in je bil lepo sprejet tako med obiskovalci kot tudi v strokovni javnosti. Letos bo festival programsko še izrazitejši, saj bo poleg zvezd iz Afrike, obeh Amerik in Evrope nastopil še eden najpopularnejših izvajalcev iz Slovenije Magnifico. Poleg koncertov bomo pripravili še vrsto spremljevalnih prireditev, od delavnic za otroke in družabnih dogodkov do predavanj in mednarodne konference, ki bo omogocila stik domacih glasbenikov s tujino.

Follow DRUGA GODBA: Uradna stran, Facebook

druga godba

PROGRAM 30. FESTIVALA DRUGA GODBA

29.5. – KLUB CD – 21.00

JUANA MOLINA / ARGETINA

30.5. – KINO ŠIŠKA:

 – 20.00  – MULATU ASTATKE /ETIOPIJA

– 21.30 –  BOMBINO /NIGER

AKC METELKOVA MESTO:

 – MENZA PRI KORITU – 23.00 – WENG LI / KITAJSKA, FRANCIJA

GALA HALA – 24.00 – AKUA NARU / ZDA

CHANNEL ZERO – 1.00 – JAMBINAI /JUŽNA KOREJA

KLUB GROMKA – 2.00 – 5.00 – DJ PROGRAM V SODELOVANJU Z BASS CULTURE / ITALIJA, MADŽARSKA, VB

31.5.

KLUB CD

– 13.00 – RUBATO / TURČIJA

– 16.00 – FOLTIN & GUESTS / MAKEDONIJA, SLOVENIJA, NIZOZEMSKA

KRIŽANKE

21.00 – MAGNIFICO & SRBSKI VOJAŠKI ORKESTER / SLOVENIJA, SRBIJA

AKC METELKOVA MESTO

CHANNEL ZERO – 24.00 – JIMMY BARKA EXPERIENCE / SLOVENIJA