Tags

, , , , ,

Vladimir Kosović, bolj znan pod umetniškim imenom Doša, se je slovenski hip hop sceni predstavil že konec 90. let z dvojcem »Da II Deuce«, katerega sta ustanovila skupaj z Anžetom Kacafuro. Prvič se dvojec pojavi na prvi slovenski hip hop kompilaciji »Five minutes of fame – Za narodov blagor« s komadom »Dost vas mam«, ki jo je izdal Radyoyo. Ista skladba je priromala tudi na mednarodno hip hop kompilacijo »Speaking in tongues« in bila celo vključena v filmu »Birthday girl« z Nicole Kidman in Benom Chaplinom v glavnih vlogah. »Da II Deuce« se zadnjič pojavita skupaj na kompilaciji »Lublana: Podtalno« sodelujoč s takrat še malo manj znanim Zlatkom.

Talentiran raper in producent se je kasneje pridružil »crew-ju« Sami norci, katerega ustanovitelj je raper Nikolovski. Doša je kot raper in producent sodeloval tudi na njegovem prvencu »Vse ob svojem času«. Sledila so številna sodelovanja s slovenskimi glasbeniki, kot so Zlatan Čordić – Zlatko, Dravle records, Klemen Klemen, Maya, Jadranka Juras in Siddartha, katere je spremljal kot predskupina na turneji po Sloveniji. Z mnogimi sodelovanji se je uveljavil kot odličen producent in se preizkusil tudi v drugih glasbenih zvrsteh.

Leta 2007 je ustanovil samozaložbo Datura in k njej povabil talentirane, še neuveljavljene raperje, ki vsak s svojim stilom pripomorejo k raznolikosti in hkrati enotnosti »crew-ja«. Daturo sestavljajo: Doša, Dufam, Perro&Rudstah, Simpl in Šaba.

Leta 2010 je prišel čas za prvi samostojni album – Memento mori, ki je hkrati tudi prvi slovenski dvojni hip-hop album (Via MTV).

doša

DOŠA na internetu: Facebook, Youtube

DOŠA – LAJF