Tags

, , , , , ,

Prvi del: Katarina Juvančič & Dejan Lapanja Band :
Katarina Juvančič
, glas; Dejan Lapanja, kitara; Matija Krečič, violina; Klemen Krajc,kontrabas; Gašper Peršl, bobni

Dve leti po izidu prvega albuma Selivke, po mnenju številnih kritikov in poznavalcev enega najboljših v slovenski kantavtorski krajini, je dvojec Katarina Juvančič & Dejan Lapanje izdal novo ploščo Hope’s Beautiful Daughters (Stray Cat Tunes, 2014), ki jo bo ob tej priložnosti premierno predstavil s slovenskimi glasbeniki. Zamisel o projektu se je Katarini porodila po gostovanju na edinburškem festivalu Tradfest, s katerim je želela obhajati svoje 15-letno prijateljevanje s škotskimi glasbeniki in pripovedovalci. Album se tematsko naslanja na zgodbe o ženskah iz zgodovine, mitologije, folklore in družbene realnosti, ki se vrtijo na osi upanje–jeza–pogum.

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja v IZŠTEKANIH – LINK

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja – Irena

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja – Uspavanka za Fride

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja –  Spominčica

cankarjevi torki

Drugi del: Lolita
Primož Simončič, saksofoni; Iztok Vidmar, električni bas in kitara; Uroš Srpčič, bobni, tolkala; Neža Trobec, glas; Lado Jakša, klaviature, saksofoni, klarinet; Matjaž Sekne, violina

Lolita je ena izmed najstarejših delujočih skupin v Sloveniji. Nastala je leta 1987 kot trio, od katerega sta v sedanji zasedbi še Primož Simončič in Iztok Vidmar. Izdala je številne albume, doživela uspeh v teatru s predstavo Medved in kot ena redkih slovenskih skupin nastopila tako na Drugi godbi kot na Jazz festivalu Ljubljana. S časom se je njena zasedba spreminjala, na novem albumu U a n t a u u a n t a n a r a jo slišimo kot sekstet. Novi zvok benda sloni na razširjeni inštrumentaciji z vokalom v središču. Glasbeno se občasno umakne iz svobodnjaškega jazza v bolj strukturiran, skoraj pop zvok, še vedno pa je opaziti tudi rockovsko zvočnost. Premiera!