Tags

, , , , ,

Palaceer Lazaro, osrednja figura enigmatičnega seattelskega avant-rap projekta Shabazz Palaces, je sicer znan kot Ishmael “Butterfly” Butler, tretjina boemskega rap tria Digable Planets in frontman alt-hip-hop zasedbe Cherrywine. (Je pa tudi bratranec noise-dubovskega šamana Gonjasufija.) Vendar on sam raje ne bi govoril o ničemer od tega. Pravzaprav sploh ne bi rad govoril o čemerkoli.

Shabazz Palaces ustvarjajo žvenketajočo, neharmonično deformacijo rapa, ki je precej bolj hladna in rezka od vsega, kar je Butler kdaj naredil z Digable Planets ali Cherrywine. Bobni udarjajo v neenakomernih presledkih, kot pri Johnu Carpenterju od nikoder zabrbotajo sledovi syntha, komadi pa sledijo svoji notranji logiki, v okviru katere se glasovi spotikajo in prekinjajo drug drugega. Pa vendar, naj so ti komadi še tako vihravi in eksperimentalni, še vedno delujejo kot pristna udarna rap glasba. Pametna, neizprosna glasba je to.

Tako udarja in se vzpenja tudi Lese Majesty, nova zvočna akcija zasedbe Shabazz Palaces. Nabrušen in prvinski, kromiran in vrhunski album, ki je lansko leto ugledal luč pri legendarni založbi Sub Pop iz Seattla. Edinstven in povzdignjen dar naši vedno uniformirajoči glasbeni krajini.

Lese Majesty je blažen vojni krik, ki se je rodil iz uroka in potrjuje, da si prefinjenost in instinktivno nista tuja. Deluje kot pravo zanikanje laži o njunih povsem različnih naravah. Je niz astralnih suit, posnetih dogodkov v skupni rabi. Drzen poskus potopa globoko v zvoke Shabazz Palaces, kjer je vibracij neomejeno. Urok, ki prihaja iz predalčkov, kjer smo bili vsi umetno zadržani, da bi se preprečilo naše skrivno vzvišeno sodelovanje.

Ogrevanje za SHABAZZ PALACES  bo pripadlo – MATTER

Matter je razposajen producentsko-lirični tris kamniških mladeničev, ki ga sestavljajo Dacho, Levanael in Tunja. Kljub aktivni prisotnosti na ljubljanski DJ-sceni in klubsko usmerjenemu projektu All Things, ki žanrsko zahaja predvsem v housea in techna, so z Matter ostali zvesti svojim hip-hop koreninam. Matter so vrsto let pripravljajo gradivo za dolgometražni prvenec, ki so ga prvič v živo predstavili na Festivalu TRESK#6.

shabbaz

SHABAZZ PALACES LIVE

SHABAZZ PALACES – CAKE

SHABAZZ PALACES – MOTION SICKNESS

MATTER – MEDUZE