Tags

, , , , , , ,

Osrednji glasbeni dogodek Zavoda Gabrijel fest se odvija sredi maja že od leta 1996 (od četrtka do sobote). Prizorišče festivala je posebej za to priložnost pokrit trg »star plac« sredi Cerknega. V treh večerih se vsakič zvrstijo raznoliki izvajalci z vsega sveta, tako znani kot manj znani, ki jih druži odkrivanje novih smeri v jazzu in širjenje glasbenih obzorij. Zato je festival razen po glasbenih izzivih in užitkih, ki jih nudi, pomemben kot pregled aktualnega dogajanja na področju jazza v najširšem pomenu te glasbe. Jazz, ki ga lahko slišimo v Cerknem, ni nikoli enoznačen, saj je poudarek programa na nekonvencionalni in ustvarjalni glasbi, na trku kultur in glasbenih praks, soočanju raznolikih pristopov, kjer se jazz pogosto sreča in oplaja z drugimi zvrstmi.

Rock, elektronika, nova in stara klasična glasba, eksperimentalna muzika, raznovrstne tradicionalne godbe in še marsikaj drugega: vse to je v različnih kombinacijah in prepletanju z jazzom najti v pestri ponudbi festivala Jazz Cerkno, ki se ne omejuje z žanrsko čistostjo ali pravovernostjo. Posebna skrb velja slovenskim izvajalcem, saj so številni domači izvajalci prav v Cerknem javnosti prvič predstavili svoje odmevne projekte. Prav tako tuji glasbeniki, ki so na festivalu razširjali meje zvočnosti ter rušili pregrade žanrskih in siceršnjih konvencij. Vsi koncerti na festivalu Jazz Cerkno so ekskluzivni za Slovenijo. Festival popestrijo spremljajoče dejavnosti, kot so delavnice, razstave in podobno, slovi pa tudi po živahni »after party« sceni na izbrani lokaciji v Cerknem.

JAZZ CERKNO: Domača stran, Facebook

VSTOPNICELINK

V času festivala je mogoče zelo ugodno bivati v Hotelu CERKNO

CERKNO

Za vedno Jazz … brez začetka in konca videti ni – dvajseti mednarodni festival Jazz Cerkno je posvečen njegovemu vsakoletnemu organizatorju in gonilni sili, Boštjanu Cveku. Energija, s katero je oblikoval festival, se je morda res razširila v drugo ozvezdje, ki pa obenem ni daleč od tu … Iz epicentra se širi v samo jedro Jazza.

PROGRAM 20. FESTIVALA JAZZ CERKNO:

ČETRTEK 21.5.

Big band GveriLLaz (SLO)
Organizator: Dano Ličen.
Dirigent: Peter Ugrin.
Saksofoni: Rok Felicjan (prvi altovski saksofon), David Mozetič (drugi altovski saksofon), Jani Šepetavec (prvi tenorski saksofon), Lan Turek (drugi tenorski saksofon), Aleks Tratnik (baritonski saksofon).

Pozavne: Matija Mlakar (prva pozavna), Jakob Leban (druga pozavna), Domen Gantar (tretja pozavna), Matjaž Kafol (četrta pozavna).

Trobente: Matjaž Kajzer (prva / druga trobenta), Domen Gracej (druga / prva trobenta), Andrej Štrekelj (tretja trobenta), Jaka Vovk (četrta trobenta).

Ritem sekcija: Primož Podobnik (bobni), Ilj Pušnik (kontrabas), Marko Čepak – Maki (kitara), Anže Vrabec (klavir).

Igor Matković “Long Distance Journey” feat. M. Wasilewski (SLO, POL, SRB)
Igor Matković (trobenta, efekti), Marcin Wasilewski (klavir), Robert Jukič (kontrabas), Vladimir Kostadinović (bobni).

Takase / von Schlippenbach (JPN, GER)
Aki Takase (klavir), Alexander von Schlippenbach (klavir).

PETEK 22.5.

Cerkno Jubileum Orchestra (SLO, ITA)
Zlatko Kaučič: skladbe, dirigent
Boštjan Simon (tenorski in altovski saksofon, klarinet), Cene Resnik (tenorski saksofon), Vitja Balžarosky (kitara), Jošt Drašler (kontrabas), Vid Drašler (bobni, tolkala),Marko Lasič (bobni, tolkala), Giovanni Maier (kontrabas), Luigi Vitale (vibrafon), Massimo de Mattia (flavte, piccolo, basovska flavta), Giorgio Pacorig (klavir, fender rhodes),Mimo Cogliandro (basovski klarinet), Mirko Cisilino (trobenta).

Carrier / Edwards / Lambert (CAN, GBR)
François Carrier (altovski saksofon), John Edwards (kontrabas), Michel Lambert (bobni).

Marc Ribot’s Ceramic Dog (USA)
Marc Ribot (kitara), Shahzad Ismaily (bas, kitara, elektronika), Ches Smith (bobni, tolkala).

SOBOTA 23.5.

Agnel / Edwards / Noble (FRA, GBR)
Sophie Agnel (klavir), John Edwards (kontrabas), Steve Noble (bobni).

Sakata / Berthling / Nilssen-Love (JPN, SWE, NOR)
Akira Sakata (altovski saksofon, Bb klarinet, glas), Johan Berthling (kontrabas), Paal Nilsen-Love (bobni, tolkala).

The Ex with Ken Vandermark & Nate Wooley (NLD, USA)
Andy Moor (kitara, baritonska kitara), Terrie Hessels (kitara), Arnold de Boer (glas, kitara), Katherina Bornefeld (bobni, glas), Ken Vandermark (tenorski in baritonski saksofon, klarinet), Nate Wooley (trobenta).

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

glasbena delavnica za otroke »Zvočni safari – Cerkno 2015« mentorji: Boštjan Perovšek, Boštjan Gombač, Blaž Celarec (SLO)

ulični nastopi: Kar Češ Brass Band (Cerkno), Pihalni orkester Cerkno

razstava »Jazz Cerkno – 20 let«

delavnica »Divja hrana«, mentor: Dario Cortese (SLO)

delavnica glasbene fotografije »Jazzy-ga!«, mentor: Žiga Koritnik (SLO)

okrogla miza Nove Muske »Kaj dela kreativni glasbenik?«, moderator: Ičo Vidmar

glasbena šola – Akira Sakata (JPN) – Akira Sakata (altovski saksofon, Bb klarinet, glas).