Tags

,

Kataman in Layerjeva hiša najavljata koncert kvarteta Made To Break, ki ga poleg saksofonista Kena Vandermarka, ljubimca slovenske publike, tvorijo še avstrijski „laptoper“ Christof Kurzmann, mladi nizozemski basist Jasper Stadhouders in Vandermarkov najljubši čikaški bobnar Tim Daisy.

Vandermark je eden redkih glasbenikov, ki nam je z dostopnostjo, nenehnim koncertiranjem in navezanostjo na Slovenijo omogočil ne samo vpogled v svojo plodovito ustvarjalnost, ampak tudi spremljanje sodobnih jazzovskih tokov, ki jih je od srede devetdesetih soustvarjal v domačem Chicagu ali pa v sodelovanju s številnimi, najprej predvsem nordijskimi, v zadnjem času pa tudi glasbeniki drugod po Evropi. Iz opustošenega Chicaga je ustvaril žarišče svetovnega jazzovskega dogajanja, kakršnega tamkaj ni bilo že 30 let. Z nalezljivim optimizmom je vnel do nedavnega spečo Poljsko, pa tudi v Sloveniji bi lahko govorili o kultnem statusu.
Čikaški mojster je v Sloveniji prvič nastopil leta 2000, sledila so številna gostovanja v naših glasbenih domovih od Ilirske Bistrice, Ljubljane, Maribora in Cerknega, tokrat pa bo prvič obiskal Kranj, kjer bo z Made to Break v Layerjevi hiši predstavil še čisto svež album „Before the Code“.

Vandermark je v svojem najnovejšem projektu Made to Break združil vplive etiopske glasbe in svojih punkovskih legend The Ex z vplivi Johna Cagea in Mortona Feldmana ter jih povezal z jazzovsko tradicijo in sodobnostjo. Neobičajna zasedba daje skupini doslej še neslišano svežino, fleksibilnost in sposobnost, da svoje nastope zgradi z edinstvenim pristopom k melodiji, ritmu in zvoku. Danes je že jasno, da je Vandermark postal referenčno ime za preostalo sodobno jazzovsko dogajanje, zato nikar ne zamudite njegove najradikalnejše zasedbe do sedaj!

Kvartet Made to Break, ki obstaja od poletja 2011, je v zadnjih dveh letih za Clean Feed in Trost izdal že tri albume, četrtemu „Before the Code“ pa bomo v sklopu oktobrske turneje prisluhnili v sredo, 14.oktobra 2015 v Layerjevi hiši.

Vandermarku je s pričujočo zasedbo znova uspelo na inovativen način predstaviti sodobna trenja v glasbi.
„Na križišču jazza, rocka, improvizirane glasbe in elektronike, Made to Break lomijo formo in zvenijo kot nekoliko bendov znotraj benda.“

Vstopnina: 7€ / 5€ (študenti, dijaki)

Zasedba:
Ken Vandermark (saksofoni, klarineti)
Christof Kurzmann (elektronika)
Jasper Stadhouders (bas kitara)
Tim Daisy (bobni)

Diskografija:
Lacerba (Clean Feed, 2013)
Provoke (Clean Feed, 2013)
Chercez La Femme (Trost, 2014)
Before the Code (Trost, 2015)

MADE TO BREAK

MADE TO BREAK – BEFORE THE CODE

KEN VANDERMARK – MADE TO BREAK

MADE TO BREAK @ RING RING FESTIVAL BEOGRAD