Tags

, , , , , , , , ,

Klubski festival mnogoterih žanrov, ki se bo v začetku februarja odvijal na osmih ljubljanskih prizoriščih, z novim letom nadaljuje svojo zgodbo. V treh dneh bo Ljubljana gostila prek 50 izvajalcev iz več kot dvajsetih držav. Pa ne zaradi številk. MENT se osredotoča na nove glasbene sile, kjerkoli že so. Na dobre bende in producente, naj gre za sibirski rokenrol, beloruski post-punk, estonski folk, hrvaško psihedelijo, srbsko americano, avstrijski elektro pop ali pa slovenski nojz. “Evropskost”  festivala bodo v 2016 začinili trije varovanci poznane ameriške založbe Ghostly International.

Letos se bo festival dogajal med 3.2. – 6.2. 2016.

PreMENT dogodek se bo zgodil 21.1. v Kino Šiška

FESTIVALSKE LOKACIJE: KINO ŠIŠKA, AKC METELKOVA MESTO(GALA HALA, CH0,MENZA PRI KORITU, GROMKA), KINODVOR, KAVARNA SEM, STARA MESTNA ELEKTRARNA

Vstopnice so že na voljo via EVENTIM.

MENT LJUBLJANA: Uradna stran, Facebook, FB dogodek

Koncertni urnik – LINK

MENT LJUBLJANA 2016 LINE-UP

Slovenian moMENT 2016

ment

V okviru festivala se bo odvila tudi mednarodna glasbena konferenca posvečena mreženju, izobraževanju in odpiranju pogledov na raznovrstne tematike glasbenega posla, ustvarjanja in izmenjav.

Urnik konference – LINK

Konferenca MENT Ljubljana je svojevrsten dogodek, ki v prestolnico privabi čez 200 glasbenih aktivistov z vsega sveta in je izrednega pomena za celotno regijo, saj omogoča krepitev vezi med glasbenimi trgi ter mreženje glasbenih profesionalcev. V Ljubljano prihajajo Simon Wheeler (Beggars Group, UK), Andy Bibey (One Little Indian Records, UK), Bob Van Heur (Le Guess Who?, NL), Steven Thomassen(Toutpartout, BE), Jake Beaumont-Nesbitt (IMMF, UK), Chris Eckman (GlitterBeat Records, SI/US), Scott Cohen (The Orchard, UK), Tony Duckworth ([PIAS], PL),Login Kočiški (Password, MK), Mirna Zarić (Charmenko, TR) idr.
Konferenca bo v obliki samostojnih pogovorov gostila Heleno Sildna, prvo damo festivala Tallinn Music Week, ki bo predstavila zgodbo in razvoj festivala ter njegov vpliv na glasbeno dogajanje v Estoniji, pa tudi širše družbene učinke, ki jih ima na to majhno baltsko državo.

Svojo vizijo razvoja festivala in njegove posledice na širše kulturno in tudi politično okolje bo delil, prosto po Guardianu eden najbolj vplivnih ljudi glasbenega posla, Martin Elbourne iz programske ekipe festivala Glastonbury, najpomembnejšega in najbolj legendarnega festivala, ki so ga v Angliji ustanovili v osemdesetih letih.

Zaslišan bo tudi Jeff Owens, direktor ameriške butične založbe Ghostly International, ki deluje kot kulturna platforma, preplet umetnostne galerije, dizajnerske hiše, tehnološkega inkubatorja in glasbenega založništva ter privablja mnoge izjemne umetnike.

ment konferenca
MENT Ljubljana je tudi priložnost, da spoznate belorusko glasbeno sceno ter značilnosti, vzpone in padce glasbenega ex-Yu trga. Konferenca nastavlja vprašanja kdo in kaj je odmevalo leta 2015 in kakšen zvok pričakovati v letu 2016? Kako se je v digitalnem veku spremenilo življenje neodvisnih glasbenih založb?

Kaj so vloga promocije v digitalnem svetu, vrednost podatkov in pomembnost analitik? Na katera družbena omrežja se velja osredotočiti v letu 2016, kako jih kombinirati in s katerimi orodji se jih lotiti? H katerim glasbenim medijem se bodo digitalne generacije obračale v prihodnje?

Kaj pomeni “Music Export Office“? Kako prodreti na mednarodni trg, če prihajaš z Balkana? Kako festivali odkrivajo in izbirajo mlade in vzhajajoče bende? In kako jih izbirajo booking agencije – iz prve roke s predstavniki agencij Belmont Bookings, Toutpartout, Paper And Iron Booking in Charmenko.
Vabljeni ste tudi na kafansko debato in hitro mreženje: Kafana Skopje Ljubljana, ki ponuja odlično priložnost za navezovanje stikov med glasbeniki, vodji festivalov, založb, booking agencij in novinarjev s področja ex-Yu. Kofetkanje se bo nadaljevalo z zmenkom na slepo, Poslušalnico, kjer bodo izbrane skladbe nastopajočih na festivalu iskreno komentirali mednarodno priznani glasbeni strokovnjaki.

Na MENTu se bosta predstavila Bastl Instruments, dinamično in skupnostno orientirano podjetje iz Češke, ki se osredotoča na produkcijo ročno izdelanih elektronskih glasbenih inštrumentov, ter Stereosun, orodje za vrtenje glasbe in t.i. “live performance” za producente, ki ga razvija majhna ekipa slovenskih glasbenih entuziastov.