Tags

, , ,

I. je debitantska plošča prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom, ki jo sestavljajo Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren, sicer člani zasedb, kot sta Najoua in ŠKM banda. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobne akustično rockerske meditacije. Kar naposled slišimo, je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba bolj bendovske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.

Večinoma instrumentalna glasba se skozi miniaturne preplete folkovskih, klasičnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo in zelo ganljivo izkušnjo. Že sami gradniki zvočne podobe so izjemno zanimivi, glasbeniki namreč uporabljajo širok izbor instrumentov, izvirajočih z vseh koncev sveta, od bendža, ukulel, balafona in prav tako nekaterih doma narejenih glasbil in zvoncev. Neverjetno, kako bogat zvočni svet nam predočijo; koliko nians zvoka, kako hitro pronica v ušesa, koliko reže v podzavest.

Vzorčenje in ovijanje nežnih glasbenih pastelov zahteva zbrano poslušanje, saj se zdi, da lahko krhko konstrukcijo odpihne v vsakem trenutku. Lična in dovršena izdaja razkriva nedoumljivo lepoto dihotomij, po eni strani je zelo dovršena, a nikoli dokončana, nevsiljiva, a hkrati načelna, improvizirana in kolektivna, radovedna in obenem trudna ter nemirna in poduhovljena. Glasba, ki se sliši kot samozdravljenje, a hkrati zdravi poslušalca. Širom so pripravili izdajo, ki razkriva osebno ter odkriva nove svetove in je upravičeno osvetljen biser slovenske glasbene krajine, kljub ali pa ravno zaradi vseh zgrešenih poizkusov opredeljevanja »slovenskosti«.

širom

ŠIROM – I.