Tags

, , ,

Ponoči se je končala druga izvedba festivala MENT. Festival je v treh dneh (3.2. – 5.2.) ponudil pestro dogajanje na 8. festivalskih prizoriščih. Ob koncertnem delu se je dogajala tudi konferenca, ki je bila primarno namenjena vsem, ki so povezani z glasbo (glasbeniki, založniki, agenti, novinarji).

MENT LJUBLJANA: Uradna stran, Facebook, FB dogodek

Koncertni del je potekal na 8. prizoriščih v Ljubljani: Kino Šiška, Stara Mestna Elektrarna, Kavarna SEM, Kinodvor, Metelkova – Gala Hala, Ch0, Menza pri koritu, Klub Gromka. Ponudil je koncerte 50. izvajalcev iz 20. držav, ampak k glasbi se še vrnem.

Čeprav je “sedež” festivala v Kino Šiška, je Metelkova postala središče festivala. Prednost Metelkove je v tem, da so vsi klubi eden zraven drugega, zato je tudi prehajanje med klubi zelo enostavno. Če se bo trend uspešnosti festivala nadaljeval tudi se v prihodnosti, se pojavi problem, kajti že letos so bili nekateri klubi skorajda premajhni za vse obiskovalce. O “uspešnosti” festivala priča dejstvo, da je bil zadnji dan festivala (5.2) razprodan.

In prav temu velja nameniti nekaj pozornosti. To, da so bili vsi dnevi festivala dobro obiskani, kaže na dejstvo, da si publika v Ljubljani želi takih dogodkov. V preteklih letih je bilo že nekaj poizkusov podobnih festivalov, ki pa so neslavno propadli.

V čem se MENT razlikuje od prej omenjenih? Zdi se, da predvsem v tem, da je festival namenjen glasbi in samo glasbi. Pri letošnjem line-upu so prevladovali predvsem indie rockerji z deviacijami v podzvrsti.

Ne glede na vse se zdi, da je MENT še vedno potisnjen v ozadje kulturne ponudbe Ljubljane. In tak občutek ni samo pri MENTu, ampak tudi pri drugih glasbenih festivalih v mestu – Druga Godba, Jazz Festival Ljubljana. Občutek je, da postajajo vse bolj butični festivali, namenjeni izbrani publiki, kar je v današnji mainstream družbi problem in prednost. Tudi debate v okviru festivalne konference so šle v smeri, da se želi razvijati predvsem velike mainstream festivale v regiji: (Exit, Inmusic, Ultra). Vendar so po mojem mnenju prava dodana vrednost kulturne ponudbe mesta oz. regije butični festivali, kot so: MENT, Druga Godba, Jazz Festival Ljubljana, Soundwave, SouthernSoul, Dimensions & Outlook npr.

Še eno dejstvo se je tekom konference pokazalo za vse bolj aktualno. Danes glasbeniki niso samo glasbeniki, ampak morajo biti multipraktiki (producenti, agenti, pr-ovci). To dolgoročno ne more pozitivno vlivati na sceno in posledice se že kažejo.

ment

Še GLASBA. Ker sem bil na festivalu Oneman band je bilo težko pokriti vse koncerte, vendar vseeno mi je uspelo videti večino glavnih akterjev.

Po pričakovanjih so navdušili: Bernays Propaganda, Jimmy Barka Experience, Jardier, Čao Portorož, Miki Solus, Bebe ne Vole, Canyon Observer, Ghostly night International: (Shigeto, Lord RAJA, Heatread Pearls), izštekani Noctiferia, Ana Čurčin, Kosovel.

ČAO PORTOROŽ

čao portorož

Manjše razočaranje sta bila Sassja in Repetitor. Repetitor so v dobri koncertni formi, vendar pa material postaja vse bolj predvidljiv.

Najbolj so me navdušili Bernays Propaganda, Jimmy Barka Experience, Jardier, Čao Portorož, Miki Solus. Sploh Jardier se zdi, da postjajo pravi ljubljenci MENTA. Če so bili lani še neznanci na festivalu, pa so letos doživeli skorajda največji odziv in postajajo pravi ljubljenci občinstva.

Pravi ljubljenec evropske klubske scene pa je Shigeto in njegova založba Ghostly night International. Z odkrivanjem vseh svetov elektronske glasbe so bili prijeten odmik od kitar in glasnega ruženja, ki je pretekle dni prevladovalo na MENTu. Še boljše doživetje njihove glasbe bi bilo v Channel Zero, vendar je verjetno Channel Zero premajhen klub za število občinstva, ki ga ima Shigeto.

Za konec, lahko zapišem, da Ljubljana dobiva festival, ki si ga zasluži in publiko, ki ceni glasbo.

MIKI SOLUS

miki

Letošnji festival je potekal skorada brez napak. Stvar, ki mi je bila najbolj všeč je bilo dejstvo, da so se vsi koncerti začeli točno in zgodaj. To, da se v Ljubljani koncerti pričenjajo ob 19.00, 20.00 uri je prej izjema kot pravilo. Še bolj navdušujoče pa je dejstvo, da so bili klubi polni že ob prvih koncertih. Kot odlični koncertni prizorišči sta se izkazali Stara Mestna Elektrarna in Kavarna SEM. Obe omogočata izvedbo bolj umirjenih intmnih koncertov. Tako so tudi glasbeniki in njihova glasba prišli bolj do izraza še posebej: Daniel Vezoja, Ana Čurčin, The Big Bluff in Stray Dogg.

BERNAYS PROPAGANDA

Bernays

MENT je odlična rešitev za “mrtvo” koncertno sezono, ki vlada v februarju in upam, da dobi tudi svojo poletno izvedbo.
MENT hvala in upam na še več moMENTov.

Luka Lojk

KOMPILACIJA SLOVENIAN moMENT LJUBLJANA 2016