Tags

, , , , , , , , , , , ,

Magnifico se je na glasbeni sceni prvič pojavil kot član skupine U’Redu. V letih od 1989 do 1992 so posneli dva albuma: Goli in Let’s Dance, takrat so veliko nastopali po vseh republikah nekdanje Jugoslavije.
Največji uspešnicai skupine U’Redu sta bili skladbi Na vrhu nebotičnika in Na Šmarno goro.

Leta 1993 je izdal svoj solo prvenec s pomenljivim naslovom Od srca do srca. Album so zaznamovale etno-obarvane slovenske ljudske pesmi. Album je takoj postal uspešnica, najbolj pa sta odmevali uspešnica 24.000 poljubov in ljudska Zeleni Jure.

Leta 1995 je izdal nov družbeno-kritičen album Čefur (1995). Plošča, ki je bila v medijih označena kot provokativna in kontroverzna, ), je narekovala moderno gibanje proti nestrpnosti in šovinizmu (čefur – tipična slovenska žaljivka za južnjake). Na številnih koncertih ga je takrat spremljala tudi odlična zasedba The Pismejkers.

Novo dimenzijo v umetniškem izražanju in življenju Magnifica pa je pomenil film Damjana Kozleta z naslovom Stereotip (1997). V celovečernem filmu je odigral glavno moško vlogo. Za film je posnel tudi glasbo, zato je istega leta izdal istoimenski soundtrack.

Leto zatem je izdal provokativni album Sexy boy (1998), s katerim se je le še utrdil na prestolu izvirnih in unikatnih glasbenikov. Pesem Silvia, ki jo je predstavil tudi na slovenskem izboru za pesem Eurovizije – Emi, je postala ena največjih uspešnic. S pesmijo Halo gospodična, v kateri v refrenu poje: »Magnifico je peder«, pa namiguje na homofobijo med Slovenci. S tem je želel razbiti še en tabu in žaljivka peder je postala nova mantra občinstva vseh starosti, spolov in usmerjenosti.

Leta 2002 se je preizkusil še v eni vlogi, kot avtor in producent pesmi Samo ljubezen, ki jo je zapela skupina Sestre. Kar se je izkazalo za še en velik uspeh, saj je pesem navdušila tako domačo kot tujo publiko in zmagala na Emi ter se s tem uvrstila na Evrosong.

Veliki preboj na tuje tržišče pa je Magnificu uspel z albumom Export Import (2004), na katerem je postregel z mešanico različnih glasbenih žanrov – od popevke, elektronike do mehiških in balkanskih glasbenih ritmov, s katerimi je kraljeval na številnih lestvicah po Evropi.

Album Grande finale (2008)  je eden njegovih najbolj dovršenih izdelkov. Prva uspešnica te plošče Land of Champions, ki je priredba legendarne pesmi House Of The Rising Sun.

Magnifico-Press-03

Poleg ustvarjanja lastne glasbe pa je Magnifico prispeval glasbo tudi za filme: “Stereotip” 1997, “Prepisani” 2010, “Montevideo, bog te video” 2010, “Montevideo, vidimo se” 2014.

Magnifico-CD-cover

Na albumih “Montevideo, bog te video” (2010), “Montevideo, vidimo se” (2014) je sodeloval z Srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Bilički. Pri glasbi za film Montevideo vidimo se, kot gostja na albumu sodeluje legendarna španska pevka in igralka LUZ CASAL. Nekatere pesmi iz obeh soundtrackov so postale pravi kafanski hiti na Balkanu.

Aleksander Pešut – SCHATZI je Magnificov brat in njegov stalni glasbeni spremeljevalec, sicer pa tudi bobnar v njegovi skupini.

MAGNIFICO & SCHATZI

shat

MAGNIFICO trenutno pripravlja nov album, ki naj bi izšel do poletja. 

MAGNIFICO: Uradna stran, Facebook, YouTube

Magnifico stage

MAGNIFICO – TIVOLI

MAGNIFICO – YA MUSTAFA

MAGNIFICO – PUKNI ZORO

MAGNIFICO – HIR AJ KAM HIR AJ GO

SCHATZI – JEDINA

TUKAJ PA JE NJUNA TOP5ka

ELVIS PRESLEY & THE WAILERS – CRYING IN THE CHAPEL

LAIBACH – TAKE ME TO THE HEAVEN

PETER FOX – SCHUTTEL DEINEN SPECK

THE BACAO RHYTM & STEEL BAND – P.I.M.P.

BUENA VISTA SOCIAL CLUB – SILENCIO