Tags

, , , , , , , ,

Carji beograjskega rokenrola z novim albumom Sirotinjsko carstvo končno prihajajo v Šiško!

Pet let po izidu live plošče Krš i lom in osem let po izidu studijskega albuma Sloboda ili ništa so rok ikone Partibrejkers pod etiketo založbe Odličan hrčak izdali nov odličen album Sirotinjsko carstvo.

Bogato biografijo benda Partibrejkers je težko strniti v nekaj stavkov, da se ne bi izgubila dejstva, ki jih mlajši fani o njih še ne vedo. Od njihovega prvega nastopa v Dadovu leta 1982 domača rok scena ni več ista. Svojo zgodbo so začeli pripovedovati intenzivno, z jasnimi besedili, ostrimi melodijami in iskrenim uporniškim slogom, s katerim se je poistovetilo veliko število mladih v 80-ih. Njihovi demo posnetki pesmi Hiljadu godina in Večeras so postali himne mladine tedanje Jugoslavije. Rojevali so se hiti, odigrali so nešteto koncertov, na neki točki v karieri so v zagrebu celo odigrali pet koncertov v treh dneh.

Partibrejkers spadajo med redke bende, ki so s svojim glasbenim aktivizmom poskušali spremeniti svet. Ob razpadu Jugoslavije so člani Ekatarine Velike, Električnega orgazma in Partibrejkersev formirali ad hoc bend Rimtutituki, v okviru katerega so posneli cinično protivojno pesem Slušaj ‘vamo. Rimtutituki so nastopili tudi na Dunaju na protivojnem in antirasističnem festivalu. To je bil edinstven angažma, o katerem se govori še danes.

V vojnih letih je bil rokenrol prezrt, a obstanek Partibrejkersev je bil neizbežen. Bend je nadaljeval z delom leta 1996 in kljub predahu naredil zgodovinsko pomembno stvar – s povratniškim koncertom v Novem Sadu in razprodanim nastopom na Tašmajdanu v Beogradu so v vélikem slogu vrnili rokenrol v ti dve mesti. Partibrejkers so po tem nastopali širom po prostoru bivše Juge, kot tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji in Kanadi. S koncertom v prepolni Hali sportova marca 2012 so Partibrejkers obeležili tri dekade svojega obstoja in dokazali, da so tudi po toliko letih sposobni premakniti uspavane množice in da njihova glasba ni odraz le enega obdobja zgodovine.

Domača podpora bodo ČAO PORTOROŽ.

PARTIBREJKERS: Domača stran, Facebook

Vstopnice: 18 EUR predprodaja, 20 EUR na dan koncerta.

parti

PARTIBREJKERS – SIROTINJSKO CARSTVO (Lp)

PARTIBREJKERS – HOČU DA ZNAM

PARTIBREJKERS – NOČAS U GRADU

PARTIBREJKERS – KRENI PREMA MENI

ČAO PORTOROŽ