Tags

, , , , , ,

Cankarjevi torki so glasbeni večeri, ki se dogajajo v Klubu Cankarjevega doma.

klubcd

Vstopnice: 14, 11* EUR

PROGRAM

17.1. 2017

BIG BAND RTV SLOVENIJA & GAŠPER BERTONCELJ

Dirigent: Tadej Tomšič; Gašper Bertoncelj, bobni; posebni gost: Wojciech Pulcyn, kontrabas

Bobnar Gašper Bertoncelj je že dokaj poznano ime na slovenski glasbeni sceni. Čeprav večino svoje uspešne poti ustvarja v tujini, kjer ga poznajo po njegovi muzikalnosti, živahnem »groovu« in pozitivnem odnosu do glasbe, se redno predstavlja na slovenskih odrih. Program tega posebnega koncerta bo stilsko raznovrsten, kakršne so tudi Gašperjeve kompozicije. Gre za dolge in zahtevne skladbe, sestavljene z več različnih delov na eni strani, ter krajše, lahkotnejše in spevne melodije na drugi. Vse slonijo na močnem ritmu in melodičnih temah. Da bo večer popoln, so v program vključene tudi skladbe iz arhiva Big banda RTV Slovenija, ki bodo lepo zaokrožile to glasbeno popotovanje, na katerem se bo pridružil še posebni gost s Poljskega Wojciech Pulcyn.

24.1. 2017

AURELIO

Tople pesmi Srednje Amerike in ljudstva Garifuna. Pevec in kitarist Aurelio Martinez predstavlja svojo zbirko uspesnic z atraktivno zasedbo.

Aurelio Martinez, glas, kitara, tolkala; Eduardo Cedeno, kitara; Junior Guerrero, glas, bas; Angel Suazo, bobni; Onan Castillo, boben Garifuna, spremljajoči glas

Aurelio je po smrti Andyja Palacia največji ambasador kulture ljudstva Garifuna, ki živi v Hondurasu in Belizeju. Močno prepredena s svojimi izvori v Afriki ponuja recept uspešnega sobivanja z ljudmi in naravo. Aurelio je odličen pevec in kitarist, ki vsakemu obiskovalcu prisrčno in glasbeno prepričljivo uspešno približa garifunsko kulturo. Še zlasti slovi kot mojster parande, glasbenega sloga, osnovanega na akustični kitari, ki ga zaradi grenkosladih melodij in jedkega družbenega komentarja v skladbah o vsakdanjem življenju pogosto primerjajo z bluesom. Čeprav slog ni tako znan kot kubanski son ali kolumbijska cumbia, gre za eno najvidnejših glasbenih tradicij celine; pristno afriško in latinskoameriško zvrst obenem. Na tokratnem koncertu bo Aurelio predstavil najnovejši album Darandi, zbirko Aureliovih najljubših skladb uspešne poti. Te povzemajo duha njegovih iskrivih nastopov v živo. Album bo izšel 20. januarja 2017 za znamenito založbo Real World.

31.1.2017

ROSCOE MITCHELL SEXTET – TRUBUTE TO JOHN COLTRANE

Roscoe Mitchell je vodilna oseba avantgardnega jazza in sodobne glasbe

Roscoe Mitchell, altovski, sopranski saksofon, flavta; Mazz Swift, violina; Tomeka Reid, violončelo; Junius Paul, Silvia Bolognesi, kontrabas; Vincent Davis, bobni

Roscoe Mitchell je ena redkih še živečih jazzovskih legend iz Chicaga in njegove scene AACM, s katere so izšli The Art Ensemble Of Chicago z Mitchellom kot njenim ustanovnim članom, Sun Ra in številni drugi. Leti 2016 in 2017 sta tudi obletnici rojstva (90) in smrti (50) znamenitega Johna Coltrana, zato se mu velikani jazza posvečajo s svojimi avtorskimi projekti.

Posnel je 87 albumov in napisal več kot 250 skladb, ki se razpenjajo od klasičnih do sodobnih, od neukročenega udarnega free jazza do filigranske komorne glasbe. Obvlada glasbila iz družine saksofonov, od sopranina do basovskega saksofona; družino kljunastih flavt, od sopranina do basovske flavte; flavto, pikolo, klarinet in prečno flavto. Več kot 35 let snuje kompleksno tolkalo z imenom Percussion Cage (perkusijska kletka), ki ga sestavljajo glasbila iz Amerike, Kitajske, Tibeta, Afrike, Avstralije, Švice, Francije, Nemčije, Italije in Turčije, kot tudi najdena, ready-made glasbila. Roscoe Mitchell se je rodil v Chicagu, Illinois, 3. avgusta 1940.

Sextet, ki bo nastopil v Ljubljani, bo Mitchell prvič predstavil dva dni prej v Milanu, nato pa bo nadaljeval pot v še nekaj izbranih mestih v Evropi. Njegov klubski koncert bo ena redkih priložnosti, da tega 76-letnega skladatelja in pihalca, ki je posnel 87 albumov in napisal več kot dvesto petdeset skladb, še vidimo delavnega in v odlični, velemojstrski formi.

14.2.2017

ZIMSKI JAZZROCK VRHUNEC + EIVIND AARSET QUARTET + ADHD

Feedback: Matej Magajne, kitara; Andrej Klavžar, bas; Miloš Leban, klaviature; Andrej Maver, bobni
Eivind Aarset Quartet: Eivind Aarset, kitara; Audun Erlien, bas; Wetle Holte, bobni; Erland Dahlen, bobni, tolkala
ADHD: Óskar Gudjónsson, saksofoni; Ómar Gudjónsson, kitara, bas; Davíd Þór Jónsson, orgle hammond, sintetizator moogs, klavir rhodes, klavir, bas; Magnús Trygvason Eliassen, bobni

Večer bo potekal v treh delih, odprla pa ga bo slovenska zasedba Feedback iz Tolmina, že več let ena vodilnih v jazzrock fusionu. Njeni inštrumenti so pretežno iz sedemdesetih, kar se odraža tudi v njihovem zvoku. Z igranjem izražajo svoja čustva, od tod tudi razgibanost skladb, katere skupno ustvarjajo na podlagi improvizacije.

Eivind Aarset je eden vodilnih norveških in evropskih kitaristov, ki smo ga lahko občudovali v več zasedbah in ob veliko glasbenikih, od Raya Charlesa do Nilsa Pettra Molvaerja. Tako kot prejšnji album je tudi njegov zadnji, Atmospheris, izšel za založbo ECM, to pa je že njegov sedmi album, ki ga je podpisal kot vodja zasedb. Eivindu Aarsetu je uspel velik podvig pri oblikovanju takoj prepoznavnega zvoka in njegovem hkratnem stopnjevanju z zavzetim raziskovanjem vseh glasbenih možnosti, ki jih je mogoče najti ali si jih zamisliti Eivind Aarset, guitar; Audun Erlien, bass; Wetle Holte, drums; Erland Dahlen, drums, percussion.

ADHD je veliko odkritje jazz sejma Jazzahead v letu 2015 in ena najbolj atraktivnih koncertnih skupin z Islandije, ki je polna vrelcev najrazličnejših glasbenih izvajalcev in zvrsti. ADHD bo na prvem nastopu v Sloveniji predstavil svoj peti album, potem ko je že leta 2009 dobila priznanje za najboljši album leta na Islandiji. Njihove skladbe so zelo dinamičen spoj številnih prvin; občasno melanholične, zatem pa vedre, mehke, glasne in vse, kar je še vmes.

14.3.2017

DANS DANS

Instrumentalna, ambientalna, hipnotična, delikatna in divja glasba

Edinstveni glasbeni kolektiv Dans Dans sestavljajo Bert Dockx (vodja slovitega sestava Flying Horseman), Frederic Jacques (basist, ki sodeluje z velikim Markom Laneganom ter odličen kantavtor in pevec z umetniškim imenom Lyenn) in Steven Cassiers (iskani instrumentalist, ki je sodeloval z umetniki, kot sta Dez Mona in DAAU). Od prvega albuma iz leta 2012 trio poslušalce navdušuje s svojo neopredeljivo glasbo. Instrumentalna, ambientalna, hipnotična, delikatna in divja: Dans Dans neumorno snujejo lasten glasbeni svet in vsakič znova dokazujejo, zakaj so eden najbolj vznemirljivih bendov Belgije in onkraj njenih meja.