Tags

Festival Druga godba je s svojo 33-letno zgodovino eden najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru. Ves čas od nastanka festivala leta 1984 dalje se programska raven festivala dviguje, išče nove pristope in sveže glasove. Festival Druga godba vsem obiskovalcem omogoča vpogled v glasbeno tradicijo in kulturo raznih narodov in tako prispeva pomemben delež festivalskemu dogajanju v prestolnici.
Revija Songlines vsako leto objavi seznam 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu, med katere se je uvrstila tudi Druga godba, ki je strokovno javnost kar petkrat prepričala s svojim odličnim festivalskim programom.
Kot dokaz za uspešno delo je festival Druga godba v letu 2006 prejel Župančičevo nagrado za konceptualno izvirno festivalsko zamisel, ki že več kot dve desetletji seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo na področju etno in folk glasbe, nove urbane glasbe, fuzije etna in modernih glasbenih pristopov z vsega sveta.
Maja 2008 je Druga godba poleg Slovenske turistične organizacije sodelovala na promociji Slovenije v ZDA. V sodelovanju z National GeographicomTravelerjem sta bila izvedena tudi dva posebna glasbena dogodka – prvi v legendarnem jazz Joe’s Pubu, kjer sta nastopili skupini Godalika z gosti ter Fake Orchestra. Na drugem koncertnem večeru v Town Hallu pa so se predstavili Laibach, Bratko Bibič in Guy Klucevsek, Vasko Atanasovski ter Marc Ribot & Greg Cohen, Brina, Zlatko Kaučič, Silence ter Katalena.
Leta 1995 je Zavod Druga godba postal član osrednje mednarodne organizacije na področju glasb sveta, Europe Forum of Worldwide Music Festivals – EFWMF. To je mreža 43 festivalov in 13 pridruženih članov sveta iz 20 evropskih držav, ki vključujejo široko paleto in najvišjo kakovost evropskih svetovnih glasbenih festivalov. Člani združenja EFWMF so dobro povezani tudi z državami izven Evrope, predvsem zaradi intenzivnega formalnega in neformalnega mreženja. Člani EFWMF si delijo vizijo, da je svet mozaik številnih lokalnih tradicij in glasbe, različni v izrazu in vsebini a enaki po kvaliteti. EFWMF in njeni člani si nenehno prizadevajo olajšati in okrepiti povezave do drugih evropskih in neevropskih festivalov. Poleg tega je EFWMF pomemben tudi zaradi vzdrževanja komunikacijske povezave med kulturnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s splošnimi vprašanji, pomembnimi za organizatorje dogodkov ni glasbene strokovnjake.
PODPORNI PROGRAM DRUGE GODBE 2017
23.5.

19.00, Pocket Teater Studio

SON JAROCHO

Plesna delavnica mehiškega regionalnega sloga pod vodstvom Violete Romero, organizatorke festivala Raices v Veracruzu

20.30, Kinodvor

SLUŽKINJA

Čutna, vizualno razkošna ljubezenska zgodba korejskega mojstra Parka Chan-wooka (Stari) za ogrevanje pred koncertom korejskih Black String.

24.5.

16.30, Arena Bonifika
(Cesta Zore Perello Godina 3, Koper/Capodistria III nadstropje, borilnica IV)

GVINEJA PLEŠE

Delavnica zahodnoafriškega plesa pod vodstvom Violete Romero, organizatorke festivala Raices v Veracruzu

25.5.

13.00, Mediadom
(Kumarjeva ulica 3, Piran / Pirano)

ZVOKI KOREJE

Delavnica južnokorejske zasedbe Black String o korejskih inštrumentih, ritmih in lestvicah.

14.00, Turistica
(Obala 11a, Portorož / Portorose)

FESTIVALSKI TURIZEM

Okrogla miza v okviru ciklusa Futuristica.

26.5.

14.00, Kogojeva dvorana DSS
(Trg francoske revolucije 6, Ljubljana)

OD BACHA DO TOUMANIJA DIABETEJA

Delavnica južnoafriškega kitarskega virtuoza Dereka Gripperja.

17.00, Ziferblat
(Vegova ulica 8, Ljubljana)

KAKO SE IMENUJE TVOJ FESTIVAL

Okrogla miza o smotrnosti žanrskega opredeljevanja festivalov.

18.00, Ziferblat
(Vegova ulica 8, Ljubljana)

CHIEF BOIMA

Marginalne skupnosti, standardi kreativne industrije in dominantne družbene norme

Pogovor z ameriškim producentom s koreninami v Sierra Leoneju, DJ-jem in pisateljem Boimo Tuckerjem aka Chiefom Boimo, članom Kondi Banda. Moderira Anuša Pisanec.

18.30, Ziferblat
(Vegova ulica 8, Ljubljana)

INNA MODJA: UTOPIJA ENAKOPRAVNOSTI

Pogovor z malijsko-francosko umetnico o enakopravnosti Afričanke v Parizu, enakopravnosti ženske v glasbenem poslu, enakopravnosti deklic z vsega sveta ostati genitalno nepohabljene. V sodelovanju z »Misliti drugo/Misliti drugače«. Moderira Suzana Koncut.

27.5.

10.00, Klub Cankarjevega doma

POVEZANO DIHANJE

Negovanje vašega čustvenega, mentalnega, fizičnega in duhovnega jaza – delavnica pod vodstvom Roberta Leala.

11.00, Park pri Cankarjevem domu

KNEDL

Izjemno okusna, zdrava in lahko prebavljiva otroška kuharsko-glasbena predstava za otroke od 3. leta dalje v izvedbi Danila Ivanuše, junaka TV oddaje Srečo kuha Cmok.

Dogodki podpornega programa SO BREZPLAČNI, razen plesnih delavnic Son Jarocho in Gvineja pleše (kotizacija 10 € na osebo na delavnico).
Število udeležencev na delavnicah je omejeno.
Prijave na: info@drugagodba.si