Tags

, , ,

Center urbane kulture Kino Šiška praznuje 8. rojstni dan! Letošnje slavje bo potekalo pod taktirko trenutno največjega domačega glasbenega fenomena, kontroverznega kolektiva Matter, ki se s premierno predstavitvijo svoje nestrpno pričakovane druge plošče Mrk vrača tja, kjer se je vse začelo – v Šiško, kjer je v sklopu festivala Tresk prvič nastopil v živo. Pridružili se mu bosta še dve domači zasedbi, trenutno prav tako vroči podtalneži persons from porlock in elektro pop zasedba Futurski s predstavitvijo EP prvenca.

VSTOPNICE: 10e predprodaja, 12e na dan dogodka 

KINO ŠIŠKA: Uradna stran, Facebook

MATTER

Po še eni uspešni sezoni, ko je bil Kino Šiška med drugim izglasovan tudi za najboljše koncertno prizorišče v prestolnici, bomo v uvodu nove sezone – mrknili. Domača hiphop senzacija Matter bo namreč ravno na ta dan pri založbi rx:tx izdala in v Šiški prvič predstavila svoj težko pričakovani drugi album Mrk, naslednika vrhunskega prvenca Amphibios, ki je slovensko javnost postavil pred zagonetko – smo priča surrealistični mojstrovini, absurdističnemu, nihilističnemu komentarju realnosti, ki obdaja to trojico, ali le navadnemu hipsterskemu zafrkavanju, polnemu internih for in slogovnih identitet?

Niz razprodanih nastopov po manjših ljubljanskih prizoriščih je dokazal, da odgovor niti ni pomemben. Njihovo iznajdljivo poigravanje z ritmiko in zvočnostjo besed, nenavadnost ležernega dialoga med Tunjo in Dachomter Levanaelovi in Dachovi beati izven ustaljenih okvirjev preobražajo stanje duha občinstva v nove sfere in kot magnet privlačijo vedno širši krog poslušalcev, ki jim bodo tokrat lahko prvič prisluhnili v Šiškini Katedrali.

MATTER: Facebook, YouTube 

MATTER – SAFARI

MATTER – MEDUZE

PERSONS FROM PORLOCK

Praznovanju se bodo pridružili tudi persons from porlock, psihedelični rockerji, ki so tako kot Matter navdušili tudi na letošnjem festivalu MENT Ljubljana. Že pred tem je Radio Študent njihov lanskoletni prvenec razglasil za ploščo leta, vroče železo pa je bend koval še s hitičema ‘Bad FanFiction’ in ‘Affordable Amphetamines’. Poleg skupnega nastopa z Matter pa bodo persons from porlock v samostojni izvedbi poskrbeli tudi za spodoben začetek večera.

PERSONS FROM PORLOCK: Facebook , YouTube

PERSONS FROM PORLOCK & MATTER – MANA

PERSONS FROM PORLOCK – BAD FANFICTION

FUTURSKI

Svojo prvo uradno izdajo pa bo na isti dan premierno predstavila tudi obetavna ljubljanska zasedba Futurski, ki je nastala na temeljih nekdanjih klubskih maratoncev Barely Modern. Njen retro-futurističen elektro pop je tako 1980 kot 2017, tako robotsko sintetičen kot psihedelično organski. V Šiški bomo prvič slišali žanrsko mešanico sintetičnih barv Synthetic Happiness – zasanjano atmosfero dreampopa in chillwavea z dobro dozo počasnih vokalov, hladnih sintov in topline basovskih frekvenc, ki prijetno masira ušesa skozi potek kratkometražca.

FUTURSKI: Facebook, Soundcloud 

FUTURSKI – PRESSURE OF YOUR PRESSURE