Tags

, ,

Skupino sta leta 1975 osnovala veterana jugoslovanske popularne glasbene scene Tihomir Pop Asanović, ki je pred tem igral v zasedbah GeneralsTimePro arteJugoslovanska pop selekcija in izdal dve solo plošči ter Janez Bončina, ki je bil pred tem kitarist in pevec v skupini Mladi levi, kasneje pa pevec v zasedbah Generals, Srce in Jugoslovanska pop selekcija in je bil tudi večinski avtor pesmi. Poleg njiju so prvo zasedbo sestavljali še trobentač in violinist Petar Ugrin, ki je pred tem igral pri skupinah Mladi levi, Pop-jazz Ljubljana, Jugoslovenska Pop Selekcija ter v Simfoničnem orkestru Slovenske Filharmonije in Plesnem orkestru RTV Ljubljana, bobnar Ratko Divjak, ki je pred tem igral v skupinah Time, Dinamiti in BP Convention, bas kitarist Čarli Novak, ki je pred tem sodeloval v skupinah Srce in The Generals ter saksofonist in tolkalist Braco Doblekar, ki je pred tem igral v skupinah SrcePro arte, The Generals in Jugoslovenska Pop Selekcija.

Prvi album Zadnja avantura je skupina izdala v začetku leta 1976, pod vse skladbe pa se je kot avtor podpisal Bončina, razen pri skladbi “Ostavi trag”, ki jo je napisal skupaj z Dadom Topićem. S svojim visokim tehničnim znanjem obvladovanja instrumentov in jazz-rock orientirano glasbo so kmalu pritegnili pozornost javnosti in kritike. Bili so predstavniki Jugoslavije na mladinskih festivalih v Sovjetski zveziVzhodni Nemčiji in na Kubi. Na koncertih se je skupini občasno pridružil cenjeni kitarist Vedran Božić (nekdanji kitarist skupine Time). Skladbi “Gvendolina” in “Zadnja avantura”, ki jih je skupina posnela 7. maja 1976 v studiu M v Novem Sadu so izšle na albumu Randevu s muzikom, ki je izšel ob 20. obletnici Radia Novi Sad.

Zaradi obveznosti v Plesnem orkestru RTV Ljubljana, so skupino konec leta 1977 zapustili Divjak, Ugrin in Novak, nadomestili pa so jih, nekdanji kitarist skupin Kameleoni in SrceMarjan Malikovič, nekdanji bas kitarist skupine Kameleoni, Jadran Ogrin in nekdanji bobnar skupine FaraoniNelfi Depangher. Na začetku leta 1978 so odšli na turnejo po ZDA, kjer so tudi posneli svojo drugo LP ploščo z naslovom Domovina moja, za katero sta pesmi napisala Asanović in Bončina.Plošča je predstavila nekoliko bolj v rock usmerjeno glasbo z večglasnimi vokalnimi linijami. Svoj poslovilni koncert so v postavi Asanović, Bončina, Doblekar, Mažuran, Gančev in Dimnik odigrali 5. novembra 1979 v Zenici (BiH).

SEPTEMBER – ZADNJA AVANTURA


Zadnja avantura
 je prvi studijski album skupine September. Album je bil posnet februarja 1976 v studiu Akademik, v Ljubljani in izdan leta 1976 pri založbi PGP RTB. Glasba in besedila za vse skladbe so delo Janeza Bončine Benča, razen besedilo pri skladbi “Ostavi trag” je delo Dada Topića, aranžmaji pa so delo skupine.

Recenzor portala Progarchives, Sead S. Fetahagić, je v retrospektivni recenziji zapisal: To je v bistvu čisti dragulj jugoslovanskega jazz fusiona, ki mu je manjkalo popularnosti, ker album ne vsebuje ene hit skladbe, ki bi pritegnila pozornost širše publike. To je verjetno prvi celotni fusion album v nekdanji Jugoslaviji, ki se ni zanašal na blues/R&B korenine. Ugrinova električna violina igra dominantno vlogo na albumu, ritem sekcija je čvrsta in igra na jazzovski način, Asanović pa s klaviaturami poudarja pomembne prehode, posebno s svojim tradicionalnim Hammond zvokom. Bončina igra kitaro, ki ni zmeraj prisotna, v tistih nekaj trenutkih pa se odlično prilagaja kompoziciji. Zvok je čez cel album enoten brez ene izstopajoče skladbe, kar daje občutek spretno razvitega koncepta albuma.

SEPTEMBER –  DOMOVINA MOJA

Domovina moja je drugi oz. zadnji studijski album skupine September. Album je bil posnet aprila 1978 v Seabird Recording Studio, v Edgewater-ju, na Floridi v ZDA in izdan leta 1979 pri založbi ZKP RTV Ljubljana. Album je izšel na LP plošči in kaseti.

ecenzor portala Progarchives, Sead S. Fetahagić, je v retrospektivni recenziji zapisal: Album predstavlja enostavnejšo in dostopnejšo glasbo bližje rock idiomom, pri čemer se pozna menjava violinista/trobentača s kitaristom. Poudarek je tudi na harmonski vokalizaciji v ameriškem stilu, na kar je vplivala studijska produkcija. Vseeno gre za odličen produciran fusion album z nekaj nepotrebnimi posegi v mainstream, kot na primer neefektivni kitarski solo pri skladbi “Čudna vremena” in malce dolgočasna in razvlečena skladba “Mom gospodinu pristojna pjesma”. Večino skladb sta napisala Asanović in Bončina, ki delujeta kot odličen skladateljski par. Večji hiti, ki so bili precej popularni na radijskih postajah po Jugoslaviji so “Za tvoj rođendan”, “Mala Lady” in “Domovino moja”. /…/ To je bil vrhunec ere progresivnega rocka, le eno leto pred eksplozijo novega vala, ki je prinesel nova imena, obraze in ideje. /…/ Verjetno najboljša skladba na albumu pa je rock skladba “Kolo” z izjemnim kitarskim delom Malikoviča, ki slavi življenje glasbenikov v refrenu – “jedina prava ljubav bila nam je muzika”